IMG_1752.JPG

După ce afli  despre copilul tău că are autism, descoperi, ceea ce mie îmi place sa numesc, „familia terapeuților”.
Există părinți care aleg un terapeut și colaborează doar cu el pe o perioadă lungă de timp, părinți care își fac o echipă de terapeuți( coordonatori, logopezi, kinetoterapeuți, etc) și părinți care schimbă permanent terapeuții.
Articolul meu nu este despre modalitatea cea mai potrivită dintre cele de mai sus, ci despre ce anume trebuie să cauți la terapeuții copilului tău, astfel încât rezultatele sa fie eficiente. După cum știm, performanța acestora este un factor decisiv in recuperarea copilului, printre altele). Iată câteva aspecte pe care le puteți urmări:
1 Terapeutul trebuie sa fie foarte comunicativ pentru că:
a) stimulează vorbirea copilului, lucru de care au mare nevoie majoritatea copiilor cu autism.
b) Vă ajută să cooperați cu ușurintă (părintele ajuta terapeutul atunci când urmează sfaturile sale iar terapeutul trebuie sa transmită permanent schimbările pe care le observă și invers). Cooperarea terapeut-părinte este extrem de importantă pentru ca este unul din factorii care duc la recuperarea copilului.

2 Blândețe și fermitate                                                           Blandețea încurajează copilul să îndrăznească, nu îl agită și îl face să imite comportamentul liniștit iar fermitatea este foarte necesară pentru că o persoană moale renunță ușor la deciziile pe care le ia și nu îl ajută deloc pe copil. Spre exemplu, terapeutul ii sustrage recompensa unui copilaș pentru că a avut un comportament nepotrivit intr-o situație. Dacă terapeutul cedează, la insistența  copilului(plânsete, țipete, etc),  acesta va folosi această atitudine de fiecare dată când va dori sa obțină ceva și in felul acesta, va fi încurajat acest tip de comportament.

3 Experiența este un avantaj!                                                            Un terapeut fără experiență poate să ajungă unul bun dar după ce obține această experiență. Poate avea toate cele necesare, dar un terapeut cu experiență a întâlnit tot felul de simptome și comportamente, în trecut, și va găsi cu mai multă ușurintă idei despre cum să gestioneze fiecare situație.(Chiar  dacă fiecare copil este foarte diferit, există anumite situații care apar in majoritatea familiilor)
4  Prea sobrăNU!
Poate ca această trăsătura poate fi un atu pentru alte de joburi dar aici nu discutam despre așa ceva. Se lucrează cu suflete și, as zice eu, suflete dintre cele mai pure ale unor copilași extrem de sensibili.
Terapeutul trebuie să fie copilăros, sa se prefacă in jucării, sa râdă cu poftă,  sa aplaude, sa gâdile, sa zâmbească și să ia in brațe.
Trebuie să ii placă ceea ce face pentru că de acolo izvorăște răbdarea nemărginită a terapeuților  buni pe care ii felicit cu această ocazie pentru că pășesc  in urma copiilor și ii țin de mâna cu încredere pentru viitor!

Write A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.