Cea mai frecventă întrebare pe care mi-o adresează oamenii, în general, este:”Ce șanse sunt ca acești copii sa se recupereze?”

Exista câțiva factori care influențează recuperarea:

1 Gradul de afectare sau boli asociate. Potențialul copilului. Nivelul cognitiv. Particularități individuale 

Gravitatea autismului variază de la sever la ușor și se intersectează cu nivele de inteligență care variază de la dificultăți profunde de învățare, până la nivele normale de inteligență sau chiar inteligență superioară in anumite domenii(calcule matematice, calcule calendaristice, muzica etc.) Semnele și simptomele autismului diferă de la un copil la altul, gradul de afectare fiind diferit de la caz la caz(copiii pot fi ușor afectați, grav afectați, la unii asociindu-se și retardul psihic)

Acestea fiind spuse, se înțelege că un copil ușor afectat, va fi mult mai receptiv terapiei aplicate iar șansele de recuperare vor crește.

2 Vârsta la care s-a început terapia 

Cu cât vârsta de începere a terapiei este mai fragedă, cu atât plasticitatea creierului este mai mare. Intervenția timpurie înseamnă înainte de 5 ani.

3 Gradul de implicare al familiei

Este minunat atunci când părintele nu se așteaptă ca orele de terapie sa fie suficiente și învață el însuși cum trebuie sa se comporte in restul timpului și sa aplice tot ceea ce vede la terapeuți.

Orele de terapie trebuie sa fie cât mai multe iar copilul trebuie înscris la diverse activități și terapii alternative.

4 Profesionalismul echipei de terapeuți

O echipă nepotrivită va întârzia și diminua șansele de succes ale terapiei.

Un factor foarte important in recuperarea copiilor cu autism suntem și noi, oamenii din jur. Dacă atitudinea noastră s-ar schimba și am oferi dragoste, atenție și puțină încredere, atunci, cu siguranță succesul ar veni mai repede!

 

 

Write A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.