Despre rolul poveștilor în viața copiilor noștri, am mai vorbit iar prin acest articol nu mă abat de la această idee. Observ, însă, câteva nuanțe sumbre în poveștile noastre tradiționale și, personal, eu le-aș modifica puțin atunci când le-aș povesti copiilor mei sau aș opta pentru altceva.Poveștile Disney sunt deja modificate pentru că în origine, sunt de-a dreptul de groază. Pentru detalii, click aici.

Observăm că în toate poveștile, frumusețea fetelor este trăsătura care le garantează succesul. În afară de aceasta, ele mai au nevoie de zâne ajutătoare și prinți care să le salveze tot timpul. Capra-mamă din povestea “Capra cu trei iezi”, își stabilește un plan malefic de răzbunare imopotriva lupului care a mâncat iezii, ale căror capete au fost rânduite pe pervaz.

Violența este îndreptată, în general, către copii și vine mai ales de la mamele vitrege care poartă o etichetă grea de vrăjitoare și femei fără suflet. Albă ca Zăpada este dusă în pădure la cerința mamei vitrege care vrea să îi obțină organele. Cenușăreasa este și ea chinuită de mamă vitregă, femeia fără suflet care dorește să scape de ea. Hansel și Gretel, cei doi frați, sunt duși în pădure de ambii părinți(mama vitregă și tatăl natural) pentru a fi părăsiți. Scufița Roșie se răzbună(după ce a fost mâncată și scoasă din burtă lupului) împreună cu vânătorul și bunica și stabilesc un plan prin care umplu burta lupului cu pietre ca să moară în rău. Un pasaj mic, dat ca exemplu:

Va propun să le povestiți copiilor versiuni mai dulci ale poveștilor sau să optați pentru altceva. Aveți aici exemplul unei cărți cu povestioare pline de învățăminte despre curaj, prietenie, bunătate, etc.

fabule-pentru-cei-mici-ilustratii-de-juan-vernet-p94710-0.JPG

O adaptare interesantă a poveștilor clasice, o găsiți în cartea” Povești altfel” pe care o recomand cu căldură. O să vedeți cum a contat pentru Cenușăreasa, faptul că se spăla pe dinți și nu mânca dulciuri sau ce au pățit cei trei purceluși pentru că nu i-au împrumutat lupului un șervețel la răceală.

933711

Succes!

Write A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.