Dezvoltarea vorbirii poate fi susținută și amplificată prin activități la domiciliu, pe stradă, în parc, la magazin, etc. Logopedia nu se termină la ușa cabinetului.

În acest articol v-am pregătit câteva sugestii de activități care pot fi făcute acasă pentru a sprijini dezvoltarea vorbirii și a limbajului.

1. Cititul împreună

Cititul împreună cu copilul dvs. este o practică foarte bună pentru dezvoltarea vorbirii. O revizuire sistematică a literaturii realizată de Mol și Bus (2011) a constatat că cititul împreună în mod regulat poate avea efecte semnificative asupra vocabularului și a abilităților de gramatică ale copiilor. Încercați să faceți din aceasta o activitate zilnică – nu numai că ajută la dezvoltarea limbajului, dar poate fi și un moment special între părinte și copil. Ajută și dezvoltarea capacității de ascultare și atenție. Pentru cei mici puteți citi dvs. urmând ca cei mici să facă afirmații pe baza imaginilor, să-și exprime păreri ori chiar să povestească, să găsească un final alternativ, să-și exprime părerea. Pentru școlari puteți exersa și cititul pe rând, cu intonație.

2. Jocuri cu rime și cântece

Jocurile cu rime și cântece sunt un mod excelent de a ajuta copiii să dezvolte conștientizarea sunetelor și a ritmului limbii. O lucrare de cercetare a lui Goswami (2011) sugerează că abilitatea de a rima și de a recunoaște rime poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării abilităților de citire și scriere.

3. Jocurile de rol

Jocurile de rol, precum jocul de-a doctorul sau de-a bucătarul, pot fi un mod excelent de a încuraja dezvoltarea vorbirii și limbajului. Acestea oferă copiilor oportunitatea de a utiliza limbajul în contexte noi și variate. Pe lângă asta, copiii creează scenarii, își construiesc povești și personaje ce conduc la dezvoltarea unei gândiri divergente. În timpul unui joc de rol se antrenează gândirea, imaginația, memoria, limbajul, empatia și perspectivele multiple, regulile sociale și cooperarea.

4. Jocuri de asocieri

Jocurile care implică potrivirea sau sortarea obiectelor pot fi o modalitate excelentă de a dezvolta abilitățile de limbaj. Aceste jocuri pot ajuta copiii să înțeleagă concepte precum clasificarea și categoriile, care sunt vitale pentru dezvoltarea vorbirii și limbajului. Puteți face aceste tipuri de jocuri nu doar cu jucării ci și cu obiecte din gospodărie.

5. Jocurile cu povești

Încurajați copilul să creeze și să povestească propria sa poveste. Acest lucru poate fi realizat prin desen, jocuri de masă, jocuri de rol sau pur și simplu prin conversație. Crearea de povești îmbunătățește abilitățile de narațiune, care sunt esențiale pentru dezvoltarea limbajului.

6. Jocuri de memorie

Jocuri precum „Am fost la piață„/ Eu am sub pat sau alte jocuri de memorie sunt utile pentru dezvoltarea memoriei de lucru, care este crucială pentru dezvoltarea vorbirii și limbajului. Alloway și Alloway (2010) au descoperit că memoria de lucru este un predictor cheie al succesului academic, inclusiv al abilităților de limbaj.

7. Pantomima

Pe lângă faptul că este un joc distractiv ce nu necesită nicio resursă materiale vine cu o serie de beneficii. Ajută dezvoltarea abilităților de comunicare nonverbală, creativitatea, abilitățile de comunicare prin mișcări și gesturi, exprimarea emoțiilor. Pantomima pune bazele dezvoltării comunicării alternative, dezvoltă capacitatea de observație și înțelegere a mesajelor nonverbale, concentrarea și atenția și nu în ultimul rând ajută la dezvoltarea empatiei.

8. Activitățile de art-craft

Aceste activități cuprind activități creative precum desenul, pictura, sculptura. Acestea aduc numeroase beneficii comunicării, imaginației, dezvoltă gândirea creativă, memoria și atenția. Mai mult decât atât, se dezvoltă motricitatea fină și coordonarea mână-ochi atât de necesare viitorului școlar. Nu numai asta, însă au fost desfășurate mai multe studii care au arătat că există o corelație între dezvoltarea motricității și dezvoltarea vorbirii.

9. Jocuri de societate – Boardgames

Ajută dezvoltarea abilităților de comunicare și vocabular extins, acestea implică interacțiunea verbală între jucători, necesitând comunicarea și exprimarea ideilor. Jucătorii trebuie să urmărească regulile, să-și monitorizeze propriile acțiuni și să fie atenți la mișcările adversarilor. Jocurile de societate implică interacțiunea cu alți jucători, dezvoltând abilități sociale precum comunicarea, cooperarea, negocierea și rezolvarea conflictelor.

Este important de menționat că fiecare activitate poate fi adaptată nivelului de dezvoltare al fiecărui copil. Pentru mai multe sfaturi și informații puteți contacta un logoped.

Bibliografie:

1. Mol, S. E., & Bus, A. G. (2011). To read or not to read: a meta-analysis of print exposure from infancy to early adulthood. Psychological bulletin, 137(2), 267. 2. Goswami, U. (2011). A temporal sampling framework for developmental dyslexia. Trends in cognitive sciences, 15(1), 3-10. 3. Marulis, L. M., & Neuman, S. B. (2010). The effects of vocabulary intervention on young children’s word learning: A meta-analysis. Review of Educational Research, 80(3), 300-335.

2. Goswami, U. (2011). A temporal sampling framework for developmental dyslexia. Trends in cognitive sciences, 15(1), 3-10.

3. Marulis, L. M., & Neuman, S. B. (2010). The effects of vocabulary intervention on young children’s word learning: A meta-analysis. Review of Educational Research, 80(3), 300-335.

4. Tare, M., Chion, A., Adi, A., & Miljković, D. (2010). The effects of sorting and classifying activities on young children’s vocabulary development. Early Education and Development, 21(3), 395-417.

5. Nicolopoulou, A. (2002). Developing narrative abilities. In Handbook of Childhood Cognitive Development (pp. 391-414). Blackwell Publishing.

6. Alloway, T. P., & Alloway, R. G. (2010). Investigating the predictive roles of working memory and IQ in academic attainment. Journal of Experimental Child Psychology, 106(1), 20-29.

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Informații

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

© La Logoped. Toate drepturile rezervate.