dislalia

Mulți părinți se confruntă cu situația în care copiii lor prezintă tulburări de pronunție de tip dislalic. Acestea pot crea frustrări și pot afecta încrederea și comunicarea zilnică a copilului.

Ce este dislalia?

Dislalia reprezintă dificultatea în articularea sunetelor specifice ale limbii fără ca aceasta să aibă o cauză neurologică sau organică. Principalele forme ale tulburărilor de pronunție sunt:

distorsiunea– alterarea sunetului în cauză.

omisiunea– presupune excluderea sunetului din cuvinte. Ex: Ața face mac-mac!

substituția/ înlocuirea– presupune utilizarea a altui sunet în locul celui corect, apropiat sau nu ca structură articulatorie. Ex: Uite un sarpe!

Este important de menționat că tulburările de pronunție nu sunt legate de inteligența copilului, ci reprezintă o dificultate în dezvoltarea limbajului.

Care este cauza tulburărilor de pronunție?

Există mai multe cauze posibile pentru tulburările de pronunție. Unele dintre ele pot include factori genetici, întârzieri în dezvoltarea motorie a limbii sau a mușchilor implicați în vorbire, pierderea auzului parțial sau total,experiențe de învățare necorespunzătoare, malformații la nivelul aparatului fonarticulator, dificultăți ori slaba antrenare a conștiinței fonologice. Înțelegerea cauzelor posibile poate ajuta părinții să găsească cele mai bune strategii de sprijin pentru copiii lor.

Cum vă puteți ajuta copilul să vorbească clar ?

Consultați un logoped: În cazul în care observați o pronunție deficitară la copilul dvs. , este recomandat să consultați un logoped. Un logoped este specialistul în terapia tulburărilor de limbaj și vă poate oferi îndrumare și exerciții specifice pentru a ajuta copilul.

Comunicați deschis și răbdător: Încurajați comunicarea deschisă cu copilul dumneavoastră și arătați răbdare în timp ce își exercită abilitățile de pronunție.

Exersați sunetele problematice: După ce sunetele au fost emise în timpul terapiei logopedice în mod izolat, creați exerciții distractive pentru a le practica împreună. Puteți folosi jocuri de cuvinte, cântece sau poezii care să pună accentul pe sunetele respective. (Nu insistați asupra pronunției unui sunet atât timp cât copilul nu îl emite corect în mod independent.)

Modelați pronunția corectă: Fiți un model pentru copilul dumneavoastră. Pronunțați clar și corect cuvintele în timpul conversațiilor și subliniați sunetele corecte. Copiii învață prin imitare, așa că oferiți-le un exemplu pozitiv de pronunție.

Cititul și povestitul: Încurajați copilul să citească și să spună povești în mod regulat. Aceasta poate contribui la dezvoltarea abilităților de pronunție și la îmbogățirea vocabularului. Alegeți cărți și povestiri interesante, adecvate nivelului lor de dezvoltare.

Jocuri și activități interactive: Introduceți jocuri și activități care implică pronunția corectă a sunetelor. Puteți folosi jocuri de asociere a sunetelor cu imagini sau să creați propriile jocuri de ghicire a sunetelor. Asigurați-vă că aceste activități sunt plăcute și relaxante pentru copil.

Dezvoltați conștiința fonologică a copiilor

Identificare a sunetelor limbii vorbite în cadrul cuvintelor : Inițial și final . Ex: Cu ce sunet începe cuvântul „apă”? Cu ce sunet se termină cuvântul „casa”?

Localizare: Ex: Unde se află sunetul „a” în cuvântul „arici”? Unde se află sunetul „e” în cuvântul „mere”?

Analiză: Spune pe litere cuvinte, desparte în silabe cuvinte

Sinteză: Ordonează litere pentru a forma un cuvânt: ă , m, r

Substituire: În cuvântul „car” înlocuiește sunetul „c” cu „d”.

Translocare: Spune cuvântul inversând primul cu ultimul sunet din cuvânt . Ex: lac- cal, rac- car.

*Jocuri de tipul spânzurătoarea, fazan mai pot fi de ajutor.

Aceste activități sunt potrivite copiilor peste 5 ani. Pentru cei mai mici recomand sunetul inițial, final și despărțitul în silabe.

Susținerea emoțională: Fiți empatici și susțineți emoțional copilul în procesul său de învățare a pronunției corecte. Încurajați-l să-și exprime gândurile și emoțiile legate de dificultățile sale de pronunție și asigurați-l că sunteți acolo pentru a-l sprijini în fiecare pas al drumului.

Pentru mai multe sfaturi și detalii, contactați un logoped.

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Informații

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

© La Logoped. Toate drepturile rezervate.