dislalia

Dislalia reprezintă o categorie specifică de tulburări de pronunție. Aceasta este o tulburare de sine stătoare nefiind rezultatul altor tulburări. Este cea mai des întâlnită tulburare de vorbire la copii.

Dislalia poate afecta toate sunetele limbii. Atunci când este afectat un singur sunet aceasta poartă numele de dislalie simplă ( monomorfă), iar când sunt afectate mai multe sunete poartă numele de dislalie polimorfă. Sunetele afectate pot fi distorsionate, omise sau înlocuite.

Cauzele dislaliei pot varia și nu sunt întotdeauna cunoscute. În unele situații dislalia poate fi cauză a unei tulburări genetice, întârzieri în dezvoltarea limbajului, auz fonematic slab dezvoltat, probleme anatomice ale cavității bucale (limbă, dinți, maxilare, văl palatin, cavitate nazală).

Când mergem la logoped?

În cazul dislaliei, este optim ca intervenția să se înceapă în jurul vârstei de 3-4 ani excepție făcând sunetul R, care apare mai târziu în dezvoltare, iar aici intervenția ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 5-6 ani. .

Intervenția timpurie este esențială deoarece tulburările de pronunție nerezolvate înainte de școlarizare pot avea consecințe semnificative asupra scris-cititului. Studiile și practica arată că în cele mai multe situații tulburările de pronunție sunt însoțite de un auz fonematic slab dezvoltat.

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Informații

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

© La Logoped. Toate drepturile rezervate.