activitati pentru acasa

Bâlbâiala este o tulburare de ritm și fluență care se manifestă printr-un număr crescut și/sau o durată crescută a pauzelor, blocajelor, repetiții sau prelungiri involuntare în timpul vorbirii. Vorbirea persoanei poate să fie cu blocaje, prelungiri ale sunetelor/ silabelor/ cuvintelor, pauze nepotrivite, accentuarea necorespunzătoare, pronunție rapidă sau deopotrivă lentă ce afectează semnificativ actul vorbirii.

Bâlbâiala este declanșată de un factor de natură psihologică. În cele mai multe situații aceasta poate fi asociată cu un eveniment semnificativ din punct de vedere emoțional pentru pacient. Cu toate acestea, cauzele pot fi asociate cu:

sex masculin

  • istoric de bâlbâială în familie,
  • tulburări de dezvoltare,
  • lateralitate stângă contrariată,
  • malformații ale aparatului fonarticulator,
  • carențe educative,
  • bilingvism,
  • mediu de conviețuire stresant ( cu așteptări foarte mari din partea celor din jur, competitiv).

În literatura de specialitate se regăsesc numeroase clasificări, vom face referire la cea dată de Boșcaiu (1983), Anca (2005), și Moldovan (2006) care delimitează 3 subcategorii în funcție de simptomatologie:

  • 1.Bâlbâiala clonică – apar repetiții de sunete, silabe, cuvinte, propoziții, prelungiri și reveniri asupra unor cuvinte.
  • 2. Bâlbâiala tonică- apar spasme articulatorii, blocaje și pauze. Severitatea tulburării diferă, în formele severe inteligibilitatea vorbirii este afectată ceea ce duce și la dificultăți în plan social.
  • 3. Bâlbâiala mixtă (clonotonică sau tonoclonică) – Bâlbâiala clonotonică presupune dificultăți din ambele subcategorii preponderentă fiind manifestarea clonică. În cazul bâlbâielii tonoclonice, preponderentă este manifestarea tonică.

Când merg la logoped?

Intervenția timpurie este extrem de importantă în contextul bâlbâielii. Cu cât trece mai mult timp, cu atât forma acesteia se intensifică și este mai greu de remediat. Prognosticul este în funcție de fiecare caz, dacă tulburarea este apărută de mai bine de 6 luni atunci intervenția va fi mai dificilă. Pentru ca terapia logopedică să fie eficientă, aceasta trebuie însoțită de intervenție psihologică deoarece bâlbâiala este întreținută de factorul emoțional.

Aici aveți un articol cu câteva idei de activități pentru acasă.

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Informații

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

© La Logoped. Toate drepturile rezervate.