Terapia miofuncțională este o intervenție logopedică care abordează problemele musculare și funcționale ale sistemului oro-motor, care includ musculatura buzelor, limbii, obrajilor și a altor structuri implicate în producția sunetelor vorbirii. Scopul principal al terapiei miofuncționale este de a dezvolta și de a restabili controlul și coordonarea corectă a acestor mușchi, pentru a facilita o pronunție corectă și fluentă a sunetelor și a cuvintelor.

Cum funcționează terapia miofuncțională?

 Terapia miofuncțională se bazează pe exerciții și tehnici specifice, concepute pentru a antrena și a reeduca mușchii implicați în procesul de vorbire și în alte funcții orale, cum ar fi mestecatul și înghițitul. Terapeutul miofuncțional utilizează o varietate de metode, cum ar fi exerciții de întărire musculară, exerciții de mobilitate, tehnici de respirație corectă și stimulare tactilă pentru a îmbunătăți controlul și coordonarea musculaturii orale.

Terapia miofuncțională poate fi utilizată cu succes în corectarea și ameliorarea unor tulburări de limbaj precum:

 • dislalia (tulburarea de pronunție)
 • rinolalie(rezonanța nazală a sunetelor)
 • dizartrie, tulburarea de înghițire (disfagie)
 • tulburări de ritm și fluență
 • disfuncții respiratorii ce țin de conștientizare

Prin intermediul tehnicilor și exercițiilor specifice, terapia miofuncțională ajută la îmbunătățirea controlului și a forței musculare, corectarea poziției limbii și a buzelor, precum și la dezvoltarea coordonării adecvate a acestora în timpul producției sunetelor. Terapeutul miofuncțional analizează și evaluează în mod individual nevoile și dificultățile fiecărui pacient.

Pe baza unei evaluări inițiale, terapeutul va dezvolta un plan personalizat de intervenție, care poate include exerciții pentru întărirea mușchilor, tehnici de relaxare, exerciții de coordonare și control motor, precum și instruire privind poziția corectă a limbii și a buzelor în timpul vorbirii. Prin intermediul terapiei miofuncționale, pacienții învață să-și consolideze și să-și controleze musculatura orală, să-și îmbunătățească mobilitatea și să-și dezvolte coordonarea adecvată pentru pronunția corectă. Exercițiile și tehnicile utilizate în terapie pot varia de la exerciții simple, cum ar fi suflatul în paie sau apăsarea limbii pe diverse puncte, până la exerciții mai complexe, care implică mișcări precise ale mușchilor orali. În timpul terapiei miofuncționale, terapeutul lucrează îndeaproape cu pacientul, oferindu-i instrucțiuni și feedback constant pentru a îmbunătăți performanța și a obține rezultate optime.

Beneficiile terapiei miofuncționale nu se limitează doar la corectarea tulburărilor de pronunție. Aceasta poate contribui, de asemenea, la ameliorarea problemelor de înghițire și respirație, la îmbunătățirea controlului mușchilor faciali și a expresiei faciale, precum și la dezvoltarea unei funcționări orale sănătoase și eficiente.

 • Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un logoped pentru a afla dacă terapia miofuncțională este potrivită pentru dumneavoastră.
 • Găsiți un logoped care este specializat în terapia miofuncțională.
 • Fiți consecvenți cu exercițiile de TMF.
 • Fiți răbdători și perseverenți.

Exemple de exerciții pe care le puteți lucra și acasă :

 • Exerciții de întărire a musculaturii limbii, cum ar fi împingerea limbii în obraji, bolta paltină  sau mișcarea limbii sus-jos, stânga-dreapta.
 • Exerciții de întărire a musculaturii buzelor, cum ar fi suflarea balonanelor sau pupici
 • Exerciții de întărire a musculaturii obrajilor, cum ar fi umflarea alternativă a obrajilor.
 • Exerciții de coordonare a maxilarului, cum ar fi deschiderea și închiderea gurii sau mestecarea gumei.

Link-uri utile :

 1. https://www.youtube.com/watch?v=vxjvYrL-5_U&t=5s
 2. https://www.youtube.com/watch?v=i0U9l8bTv2s&t=123s
 3. https://www.youtube.com/watch?v=KxQyOvpJ7uM&t=97s
 4. https://ro.pinterest.com/lalogoped/

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Informații

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

© La Logoped. Toate drepturile rezervate.