activitati pentru acasa

Empatia este abilitatea prin care înțelegem cum se simt ceilalți, le înțelegem perspectivele și ne punem în locul lor, mai pe românește, „să ne punem în papucii altcuiva”. Chiar dacă unii oameni par să fie conectați cu propriile lor emoții și sentimente, uneori poate fi destul de dificil să „intri-n mintea altcuiva” . Consider că empatia este o abilitate care se cultivă și este esențială în dezvoltarea armonioasă a copiilor. În acest articol am detaliat 10 idei de activități prin care puteți dezvolta empatia copiilor dumneavoastră.

1. Jocul „în oglindă”:

Stați față în față cu copilul vostru și începeți să faceți mișcări. Copilul trebuie să vă imite exact mișcările, ca și cum ar fi o oglindă. Acest exercițiu îi va ajuta să înțeleagă că acțiunile lor pot afecta pe ceilalți în mod similar.

2. Identificarea emoțiilor:

Alegeți împreună o poveste sau un film care conține personaje cu emoții diferite. Discutați despre sentimentele pe care le-au avut aceste personaje și încurajați copilul să înțeleagă și să dezvolte empatie față de acestea. Puteți extinde jocul pe parcursul unei zile și să faceți o planșă în care să lipiți ori desenați emoticoane pentru toate emoțiile simțite de-a lungul zilei, să vorbiți despre importanța tuturor emoțiilor, a perspectivelor tuturor persoanelor implicate și să găsiți soluții pentru anumite situații.

3. Scrisori de recunoștință:

Încurajați copiii să scrie scrisori de mulțumire și recunoștință celor dragi lor sau persoanelor care i-au ajutat în vreun fel. Această activitate îi va învăța să aprecieze bunătatea și să exprime recunoștința față de ceilalți.

4. Jocurile de rol: Organizați un joc de rol în care copiii să își asume diferite roluri, inclusiv pe cele ale persoanelor din categorii sociale sau culturale diferite. Acest lucru îi va ajuta să vadă lumea prin ochii altora și să înțeleagă perspectivele diferite.

5. Voluntariat în comunitate: Implicați copiii în activități de voluntariat, cum ar fi colectarea de alimente pentru persoanele nevoiașe sau vizitarea unui azil de bătrâni. Aceste experiențe îi vor învăța să își ofere ajutorul și să fie empatici față de nevoile celorlalți.

6. Jocurile de societate:

Jucați-vă împreună cu copiii dumneavoastră jocuri care necesită colaborare și comunicare. Aceste jocuri îi vor învăța să lucreze împreună, să fie răbdători, să înțeleagă emoțiile celorlalți parteneri de joc. Nu de puține ori am dramatizat situații în timpul jocurilor cu copiii și am fost plăcut surprinsă să mi se ofere soluții încât să nu mă supăr, încurajări ori chiar să mă lase să câștig, puțin știau ei că pentru mine un câștig erau chiar acele cuvinte.

7. Cărți și povești despre empatie:

Cititul cărților și poveștilor care promovează empatia pot fi o modalitate minunată de a-i învăța pe copii despre această abilitate. Alegeți cărți în care personajele trec prin situații dificile și învață să fie empatici față de alții. Discutați despre acestea, veniți cu soluții alternative și de ce nu? Compuneți împreună noi povești interesante.

8. Jocul „Ce simt eu?”:

În acest joc, fiecare membru al familiei își exprimă un sentiment și ceilalți trebuie să încerce să ghicească ce anume îi provoacă acel sentiment. Acest exercițiu îi va ajuta pe copii să înțeleagă că oamenii pot avea diverse emoții și că empatia implică ascultarea și înțelegerea sentimentelor celorlalți.

9. Activități de grup:

Organizați activități de grup în care copiii să lucreze împreună pentru a atinge un scop comun. Poate fi o construcție din cuburi, un proiect artistic sau chiar o reprezentație teatrală. În timpul acestor activități, încurajați-i să colaboreze, să își asculte și să își susțină reciproc ideile și să fie empatici față de nevoile celorlalți.

10. Discuții deschise și ascultare activă:

Rezervați timp în fiecare zi pentru a discuta cu copiii despre experiențele și sentimentele lor. Încurajați-i să își exprime gândurile și emoțiile și fiți prezenți și atenți la ceea ce spun. Demonstrați-le că le acordați atenție și că sunteți empatici față de ceea ce simt.

Cultivarea empatiei este un proces continuu și necesită implicarea și ghidajul părinților. Prin intermediul acestor 10 activități interesante, puteți ajuta copiii să dezvolte abilități empatice, să înțeleagă și să valorifice importanța înțelegerii și conectării cu ceilalți. În cele din urmă, veți contribui la formarea unor adulți empatici și responsabili, capabili să creeze o lume mai bună.

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Informații

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

Contactați-ne?.

Ion Maiorescu 11, Bloc 50
Bucuresti, Sector 2

Galerie media

Luni – Vineri:
09:00 AM – 20:00 PM

© La Logoped. Toate drepturile rezervate.